Ocolul Silvic Sturzeni face apel la iubitorii de enduro: „respectați animalele în perioada fătărilor”

0
Publicat:

Ocolul Silvic Sturzeni a lansat un apel pe rețelele de socializare către iubitorii de enduro, solicitându-le să adopte o conduită responsabilă în perioada următoare, mai ales în lunile mai și iunie, când au loc fătările la speciile de cervide (căprioară și cerb comun) și la porcul mistreț.

Caprioară în pădure. FOTO Ocolul Silvic Sturzeni
Caprioară în pădure. FOTO Ocolul Silvic Sturzeni

Silvicultorii atrag atenția că aceasta este o perioadă crucială pentru animale, când au cel mai mult nevoie de liniște.

Dragi prieteni, facem apel la iubitorii de enduro să aibă o conduită adecvată în perioada următoare", transmit reprezentanții Ocolului Silvic Sturzeni. "În primele zile de viață, puii și vițeii sunt lăsați de către mame în locuri ferite, deoarece nu pot încă fugi. Sunt alăptați periodic, iar mama este tot timpul în apropiere. Zgomotele puternice pot speria puii, care se pot accidenta sau se pot pierde de mamă, fiind astfel condamnați la moarte”, spun pădurarii.

Pentru a facilita liniștea necesară animalelor în această perioadă sensibilă, Ocolul Silvic Sturzeni recomandă cât mai multă prudență în păduri.

Ocolul Silvic Sturzeni a lansat pe paginile de socializare un apel către iubitorii de enduro, cărora li se cere să adopte o conduită adecvată, mai ales în lunile mai-iunie, când au loc fătările la cervide – căprioară și cerb comun, dar și la porcul mistreț. Spun silviculturii că este o perioadă în care aceste animale au cel mai mult nevoie de liniște.

„Știm că majoritatea pasionaților de enduro sunt și iubitori de natură, așa că vă rugăm să țineți cont de următoarele recomandări: În perioada aprilie-iulie, încercați să vă stabiliți trasee care nu trec prin zone împădurite. Încercați să slăbiți puțin accelerația în această perioadă. Dacă traversați zone cu pădure, circulați doar pe drumurile forestiere existente. Nu vă abateți de la traseu. Animalele sălbatice evită în general drumurile circulate de om.

Nu intrați în arii protejate (parcuri naționale, parcuri naturale, rezervații etc.). Aceste locuri sunt adevarate “oaze” de liniște în perioada fătărilor, existând chiar o migrație spre aceste zone. În plus, sporturile cu motor sunt interzise în aceste zone. Dacă găsiți pui sau viței, nu atingeți aceste animale și nu luați din locurile găsite. Nu sunt animale părăsite, nu a murit “mamica”, așa își petrec primele zile de viață, până pot fugi de prădători.

Nu le atingeți, nu va faceți poze cu ele, pentru că pot fi abandonate din cauza mirosurilor cu care rămân impregnate: miros uman, deodorant etc. Vă mulțumim! Distribuie și ajută un pui să crească mare!”, este mesajul postat pe Facebook.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite